Archives

gravatar

Reasons why u should hire me? Read my resume here

(Danger! This entry is occupied by English, don't get annoyed)

Annyeong..Salam semua..Semoga sihat :)
Tetiba rasa bosan kat rumah. Ada sape2 nak hire saya keje tak? Bolehla saya emailkan full resume saya. Gerenti tak menyesal amik saya keje (lol again n again) 

I am UM freshgraduate, graduated with honor in Bachelor of Applied Science & Islamic Studies majoring in Genetics & Molecular Biology. Well exposed to lab works especially molecular works. My final year project was a great achievement for me. I was handling works on identifying microRNA genes which is abiotic stress-related in banana (Musa acuminata & Musa balbisiana). I prefer working in the lab because i was born loving lab (liar!) I always in control even if pressure hits me (the time when Wan Sin, my senior scold me for not being able to handle pipet for the second time he taught me, i didn't cry like a hell instead i go out and watch Korean drama at the pantry which makes me jiggled like a monkey). I can control my emotion, not to mix work with personal particulars except for the moment when all the final year student struggled hard for their thesis and four assignment at a time plus two test coming, i can still happily went to Super Show 3 without any guilty or worry but indeed, i scored in my test (lol) and i completed my assignment earlier than those who did not went there. Owh well, i got A for my thesis. That's far more than enough right?If talking about my work experience, i honestly said no, i never do a part time job because during semester break, i was assigned by my parents to be a tutor to my sister and brother who were in Standard 5 and Form 3. I think it's harder to teach your own siblings rather than to teach other people's children. I always wanted to scold my sister who cannot answer simple Math things when the question twist a bit, but i envy her when it comes to linguistic which gives me headache. She's good in writing but i'm sucks at this. And the critical part is when this little sis asked, "Unnie, do u know what condom is?"
I asked her back "Who told u about that thing?"
"Owh, i read somewhere. Nah, this book". I looked at the book. It's a Malay novel. Just a typical Malay novel by Alaf Baru (cannot state the title here) . I dunno what to answer.She's just 10 (not exactly), i just want her to figure out herself
"Mama didn't tell me that either. I wait until 18 to know what that thing is"
"Alah, can't u just tell?Is that really offensive?"
"Yes, u just have to wait, okay?" And stop reading that book
Eh, is this really a resume should look like? Haha. I went far beyond the topics. 

I just wanted a job right now. Not exactly must it be in a lab. I wish something that can gives me money (haha..desprado) Anyway, it's worth giving it a try.keke

p/s I desperately wanted money not because i wanted to get married. That MrE should've find himself. He's the one who wanted to marry me first, i just agreed lol. I wish to attend all K-pop fanmeetings and concerts held in Malaysia. That is my major wish and dream that never sleeps :))

gravatar

Minta ampun pada Allah sebelum tamat tempoh

Ya Allah, aku mohon ampunan dariMu atas segala kejahatan yang telah aku lakukan, atas segala dosa yang jarang aku mohon ampunan, atas segala kejian yang aku lakukan.

Marilah semua, dengan keberkatan bulan Ramadhan dan dengan terbuka luasnya pintu taubat pada fasa terakhir Ramadhan, mohonlah ampunan pada Allah. Mungkin kita tidak dapat merasai Ramadhan tahun-tahun akan datang, mungkin inilah peluang terakhir kita, marilah kita bertaubat..ampunkan kami ya Allah.

p/s Tolong kejutkan aku qiamullail..Sila sekeh kepala aku kalau degil taknak bangun..Sekian

gravatar

Hope is a dream that doesn't sleep


video
(play for extra feeling)
It doesn’t matter even if i’m lonely
Everytime I think of you, a smile spreads across my face
I don’t mind even if i have a hard time, whenever you are happy
My heart overflows with love
Just like today, in the harsh world that i’m in
Even if it’s not easy, i just close my eyes and only the image of you remains
The dream that is still ringing in my ears
Turns towars you from my side

Everyday my life is just like a dream
Being with you, falling in love with you
I’ll stand up again
For me, the happiness of those precious memories
Will be warmer during a hard time
Hope is a dream that never sleeps

Be always at my side, beside me like my shadow
Silently you come towards me
Everyday, to see how hurt and lonely i am
You come to me with feelings of longing

I don’t mind even though this world makes me cry
Because you’re always here by my side
Will those memories turn into dust?
I just smile to comfort my heart

No matter how many times I stumble and fall
I’m still standing like before
I have only one heart
During hard times you become my strength
Forever my heart will only be for you

So i supress the hurt and grief in my heart
And only show you my smiling face
Now it does not hurt anymore

I’ll always cheerish the dream that i want to fulfill with you
And try to call you even if the place is beyond my reach
I will love you with all my heart


gravatar

Bersyukurlah sebelum nikmat itu hilang

Kita jarang bersyukur sedar ataupun tak. Mujur ada ustaz ingatkan semasa tazkirah terawih dua hari yang lepas.

  • Ustaz ; Adakah kalian bersyukur hari ini kerana telah terpilih oleh Allah untuk datang ke surau menunaikan solat~~Hatiku: Aku tak sedar pun terpilih. Ish2x teruknya aku.
  • Ustaz: Adakah kamu semua sedar dan bersyukur kamu punya telinga dan dapat mendengar sedangkan ada orang yang punya telinga tapi tak dapat mendengar?~~Hatiku: Akan ingat cuma bila jumpa orang pekak
  •  Ustaz: Sedar atau tidak kamu semua, tak semua yang ada mata mampu melihat? Mungkin hari ini anda semua masih mampu melihat, siapa jamin esok anda masih dapat melihat?~~Hatiku: Aku bersyukur walaupun mata tu kalau tak pakai cermin mata mcm orang buta jugaklah
  • Ustaz: Bersyukurlah kamu semua kerana diberi kesihatan supaya kamu dapat berpuasa dan bersolat terawih. ~~Hatiku: alhamdulillah aku masih sihat sejahtera
  • Ustaz: Bersyukurlah kerana hati kamu masih lagi ditetapkan dalam Islam. Lihatlah berapa ramai yang beriman kemudian mereka sesat. ~Hatiku: Ya Allah, nikmatMu yang paling besar padaku
Betapa aku bersyukur ya Allah atas segala kurniaanMu yang tak terhingga banyaknya. Aku seringkali melakukan maksiat padaMu tapi Engkau terus memberiku nikmat yang tak terhitung..Alhamdulillah

p/s Teringat lagu Alhamdulillah by Too Phat

gravatar

ISTIMEWANYA SEORANG WANITA

Banyak kaum wanita yang bilang betapa susahnya menjadi wanita. Lihat saja peraturan-peraturan di bawah ini:


  1. Wanita auratnya lebih susah dijaga (lebih banyak) bila dibandingkan dengan laki-laki,

  2. Wanita perlu meminta izin suami apabila ingin keluar rumah, tetapi tidak sebaliknya,

  3. Apabila menjadi saksi (suatu perkara), maka jumlahnya lebih sedikit bila dibandingkan dengan laki-laki,

  4. Wanita menerima warisan lebih sedikit daripada laki-laki,

  5. Wanita harus menghadapi kesusahan, seperti mengandung dan melahirkan anak,

  6. Wanita wajib taat kepada suami, sementara suami tidak wajib taat kepada wanita,

  7. Talaq terletak pada laki-laki, bukan pada isteri,

  8. Wanita kurang dalam beribadah karena adanya haid dan nifas. Hal tersebut tidak terdapat pada laki-laki.

Berdasarkan hal-hal di atas, maka banyak wanita yang tidak henti-hentinya berpromosi untuk “MEMERDEKAKAN WANITA”. Pernahkan kita lihat sebaliknya???
Sebelum anda menyetujui pendapat di atas, perhatikan betapa Allah swt. memang telah berlaku adil pada setiap makhluknya, tidak peduli ia wanita maupun laki-laki:

  1. Benda yang mahal harganya akan dijaga, dibelai, serta disimpan di tempat yang teraman dan terbaik. Ibaratnya, tidak mungkin permata akan dibiarkan terserak bukan? Seperti itulah wanita diibaratkan,

  2. Wanita wajib taat kepada suami, tetapi tahukah Anda, bahwa laki-laki wajib taat kepada ibunya (wanita) 3 kali lebih utama daripada taat kepada bapaknya,

  3. Wanita menerima warisan lebih sedikit daripada laki-laki, tetapi tahukah Anda, harta itu menjadi milik pribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya, sementara laki-laki apabila menerima warisan, maka ia wajib menggunakan hartanya untuk istri dan anak-anaknya.

  4. Wanita harus bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi tahukah Anda, bahwa setiap saat wanita didoakan oleh segala makhluk dan malaikat-malaikat Allah di seluruh alam semesta, dan bahkan jika ia mati karena melahirkan, maka ia mati syahid dan surga menatinya,

  5. Di akhirat kelak, seorang laki-laki akan dipertanggungjawabkan pada 4 wanita, yaitu: Isterinya, Ibunya, anak perempuannya, dan saudara perempuannya. Artinya, bagi seorang wanita tanggung jawab terhadapnya ditanggung oleh 4 orang laki-laki, yaitu: Suaminya, Ayahnya, Anak laki-lakinya, dan saudara laki-lakinya,

  6. Seorang wanita boleh memasuki pintu surga dari mana saja ia inginkan, dan cukup dengan 4 syarat: Sholat lima waktu, Puasa Ramadhan, Taat kepada suaminya, dan menjaga kehormatan dirinya,

  7. Seorang laki-laki wajib berjihad fiy sabililLah, sementara bagi wanita jika taat kepada suaminya serta menunaikan tanggung jawabnya kepada Allah, maka ia akan turut menerima pahala setara seperti pahala laki-laki yang yang pergi berjihad tanpa perlu mengangkat senjata.

Masya Allah... Demikian sayangnya Allah pada wanita.
Yakinlah, bahwa sebagai zat yang Mahapencipta yang menciptakan manusia, maka sudah pasti Dialah yang Maha Tahu seluk-beluk manusia, sehingga segala hukum/peraturannya adalah yang terbaik bagi manusia.
Jagalah isterimu, karena ia adalah perhiasan, pakaian, dan ladangmu tempat bertanam, sebagaimana RasululLah pernah mengajarkan agar kaum laki-laki selalu berbuat baik terhadap isterinya. Adalah sabda RasululLah, bahwa ketika kita memiliki dua atau lebih anak perempuan, mampu menjaga dan mengantarkannya menjadi muslimah yang baik, maka surga jaminannya. (Untuk laki-laki berlaku kaidah yang berbeda).
Berbahagialah wahai para muslimah! Jangan risau hanya untuk aprtesiasi absurd dan semu di dunia ini. Tunaikan dan tegakkan kewajiban agamamu, niscaya surga menantimu. All the Best for Women...


p/s from Mr Elyas..  buat renungan kita bersama.. 
credit to http://tonyvanjava.blogspot.com/2008/12/istimewanya-seorang-wanita.html

gravatar

BLOG LIST BEN ASHAARI



Saya memang suka baca blog Ben Ashaari. Dia update blog almost like two entries in half an hour. Kiranya dia ni macam sifu saya la. A problogger :)
I wanted to be in his blog list...indeed.
Please add my url in ur bloglist so that i can improve if someone come across my blog.
Blog ni baru shj dibuka. Baru je lahir dan perlukan tunjuk ajar. Tq Ben :)

Kategori PERSONAL
URL: http://myeternalobsession.blogspot.com

gravatar

No other

There's no other person like you, even if i look around, it's still you

Where am i going to find a person as good as you?

A heart as good as yours

I'm so glad, that the person who will protect me is you

Can you find another girl as happy as i am?

Someone that smiles as bright as me, the happiest girl


 

When my warm hands get cold

When my strong heart receives piercing wounds

You'll hold me, embrace me, silently

Even it's just a small comfort

I know that your heart always wanted to give me more


 

My heart screams happily, my soul has awake

I always love with this sole heart from the beginning

There are many more days than the time we've walked together


 

When my poor heart dazzling changes bit by bit

When my heart's contents grow, and my greeds don't flow anymore

I understand all the reasons clearly

That you've been here, that's just it

I'm always thankful, will i ever be as good as you?


 

I'm a little, just a little shy, but you don't know inside of me

Understand my heart, it's warmer than the sun

The boys that appeared on TV shows shine on the stage

But you're always dazzling (naega michyo michyo Baby)

When you say i love you, the world is mine

You and I, you're so fine, is there anyone like you?

I love you, you're the only one for me

Please know that you're everything for this fool

We've walked the same path, we're resembling each other

Just amazement, just gratefulness, just love

Just you..like no other


 


 

p/s This is dedicated to my namja chingu. A translation of 'No Other' by Super Junior. I editted the lyrics to suit me. But truly, this is what my heart says. SuJu just understand what am i going to tell my namja chingu. Kamsamida oppa

gravatar

If that will ever happend in my life,

I'd die thinking of it

If that will snap my dreams away,

I'll pray hard until i die

If i can turn back time to take his hand away,

I will run fast to the past

If i can see the shining smile again,

I'll pay for everything it cost

If i have to pay the world,

I'll give him mine

gravatar

Mula-mula

Hai.. Saya merupakan salah seorang lagi user (Mr Elyas) yang selalu diceritakan dalam blog ini...
boleh dikatakan blog ini blog share antara kami ^_^ (so sweet) hehehe..
saya tak pernah menulis blog dalam hidup saya.. ni laa first time saya menulis blog..
Salam perkenalan semua.. ok laa.. saya nak tulis sesuatu untuk hime saya (owner satu lg)..
bacalah..

Cinta seperti matahari, ia tetap bercahaya. Walau malam menjelma, cahayanya pada bulan tetap menerangi kekadang ia juga gerhana tetapi akan kembali jua kecerahannya.
 
Cinta adalah santapan jiwa. Jiwa tanpa cinta bagai rumah yang kosong. Cinta tanpa menjiwai bagai layang-layang putus tali.

Cintu adalah buta…cinta tidak mengenal usia, paras rupa, mahupun kekayaan dan harta karun, tetapi dari keikhlasan dari hati setiap insan antara satu sama lain.

Tidak semua orang yang engkau cintai, mencintaimu dan sikap ramahmu kadang kala dibalas dengan sikap tidak sopan. Jika cinta suci tidak datang daripada tabiatnya, maka tidak ada gunanya cinta yang dibuat-buat.
Sayang tidak bermaksud cinta. Suka tidak serasi dengan cinta. Kagum tidak bererti cinta. Bangga tidak semestinya cinta. Cinta adalah CINTA .

Cinta itu seperti sinar matahari, memberi TANPA mengharap kembali. Cinta itu seperti sinar matahari, TIDAK MEMILIH siapa yang ia sinari. Cinta itu seperti sinar matahari yang MEMBERI KEHANGATAN DI HATI..

Cinta umpama ‘treasure hunt’. Cita cita dan tujuan kita satu untuk menuju ke penamat yang paling mengembirakan. Namun di dalam perjalanan kita akan menghadapi pelbagai rintangan dan cabaran. Andainya tidak mampu meneruskan, kita akan tersungkur dan hadiah utamanya akan di kebas oang lain. Tetapi tak usahlah kecewa. Walaupun hadiahnya tidak kita perolehi, tetapi keseronokannya kita sudah rasa. Jadi bercintalahsepenuh hati. Namun janganletakkan harapan terlalu tinggi.

Kekecewaan terlalu pahit untuk ditelan, terlalu payah untuk dilupakan namun dalam cinta pasti akan merasai kecewa dan dikecewakan walau bukan itu matlamat dalam setiap percintaan.

Kadangkala orang yang paling mencintaimu adalah orang yang tak pernah menyatakan cintanya padamu kerana orang itu takut kau berpaling dan menjauhinya. Dan bila dia suatu masa hilang dari pandanganmu….kau akan menyedari dia adalah cinta yang tidak pernah kau sedari….

Cinta suatu yang indah, cinta boleh buat kita gundah, cinta buat hati berdarah dan cinta jua boleh membawa kesalan yang tak sudah

credit to http://ayatcinta.wordpress.com/2007/05/16/kata-kata-cinta/



p/s copy n paste lepas baca.. hehehe..

gravatar

Siapa lebih daebak antara mereka?

1) Pada ketika ini, saya sangat suka Yoon Si Yoon.Haha. Mungkin ada yang jeles (terutama Mr Elyas). Yoon Si Yoon ni saya baru je kenal sebab tengok drama yang dia belakon, Love, Bread and Dreams a.k.a The King of Baking, Kim Takgu. Dia ni memang super duper cute lah..Tak percaya tengok la sendiri drama ni.. Yay. Baby face (mcm Mr Elyas jugak, keke) MySpace
2) Si dongsaeng yang patah kaki ni tetap menjadi pujaan hatiku MySpace sebab dia sangat cute. Mana-mana pose pun dia tetap nampak young and glamour gitu..Hehe. Perkenalkan uri dongsaeng...Choi Minho


3) Minta maaf la Junsu Oppa. Anda jatuh ranking ke-3.ooopss. Sorry. Anda tetap 1st antara mereka, tapi lately, saya jarang dengar khabar beritamu..Huhu..Sebagai seorang Cassie, dah tentu saya sangat sedih. Harap DBSK akan kembali beraksi lagi..MySpace


4) Sudah semestinya SuJu Oppa. Mana boleh lupa yang ni. Rasanya tak lengkap K-Pop tanpa SuJu. Pada saat dan ketika ini, saya rasa SuJu paling stabil walaupun banyak konflik ahli-ahli SuJu. Biasalah..band yang ramai-ramai ni. Sekarang ni, diorang tengah sibuk beraksi di SS3 (Super Show 3). Jelajah Asia lagi. Pastinya Malaysia akan menjadi tempat persinggahan macam SS2 dulu (SS2 mmg sangat best, tapi SS3 tak tahu dapat pergi ke tak.huhu sedey). Mungkin band-band lain saya ada bias dengan beberapa ahli, tapi dalam SuJu, it's really hard to choose. Kalau hari ni suka Donghae, esok tamakkan Kyuhyun pulak. Kalau esok nak Kyuhyun, lusa tetiba minat sangat Teuki Leader..Hehe.Sangat sewel rasanya memilih. Yang penting, saya suka mereka semua..SuJu memang tak boleh dinafikan..Sangat daebak MySpace

Cukuplah saya listkan empat yang terkesan dihati saya pada ketika ini. Sebagai seorang yang obsess terhadap K-Pop, dah semestinya saya ada banyak perkara tentang K-Pop yang suka nak kongsi dengan smua orang. Tapi kalau banyak sangat, annoying plak orang yang baca (erk, ada ke orang baca blog ni..haha..). Takpe, i tak kesah pun.







Jya ne


MySpace

gravatar

Kelakarlah Ustaz!

Seorang Ustaz dalam kuliah maghribnya menyampaikan kepada para jemaah bahawa ada sebuah riwayat mengatakan bahawa makanan pertama penghuni syurga ialah daging ikan paus. MySpace

Selepas tazkirah tamat, seorang jemaah datang berjumpa Ustaz, untuk kepastian mungkin. Dia bertanya kepada Ustaz
"Betul ke Ustaz, makanan pertama penghuni syurga; daging ikan paus?
Ustaz pun jawablah:
"Ya, menurut riwayat (saya tak ingat riwayat apa..hehe). Kenapa? Kamu tak percaya ke?
Jemaah tu pn jawab:
"Bukan saya tak percaya, tapi Ustaz, saya tak berapa lalu nak makan daging ikan paus lah"
Saya jawab:
"Wah, yakinnya awak dapat masuk syurga" Haha..lawak la orang yang tanya tu

MySpace MySpace MySpace MySpace MySpace MySpace MySpace MySpace


        
Tazkirah semalam disampaikan oleh Ustaz Mohd Nor. Ustaz tak sampai lagi masa solat isya, solat terawih pun dia tak jadi imam. Biasanya Ustaz akan imamkan solat isya' dan terawih. Semua ingatkan Ustaz tak datang malam tadi. Tapi bila dengar bilal selawat untuk solat witir selepas 8 rakaat, aku pasti Ustaz dah datang sebab kalau Ustaz tak datang, biasanya solat terawih akan dilakukan sebanyak 20 rakaat.

Ustaz Mohd Nor sampaikan tazkirah tentang tafsir surah al-Waqiah. Ustaz cakap, kalau nak murah rezeki, nak cepat kaya, selalu la baca surah ni. Dalam surah ni, banyak diceritakan tentang Hari Kiamat, Hari Pembalasan, balasan syurga dan neraka, gambaran syurga dan neraka disertai dengan pertanyaan pertanyaan Allah kepada hambaNya tentang penciptaanNya.

Ustaz ni memang best and kelakar gile. Sayangnya Ustaz habis awal, sekitar jam 10.45. Saya tak kisah kalau Ustaz nak tazkirah sampai pukul 12 pun.Hehe

p/s Tazkirah memang best plus Ustaz-ustaznya pun semua best2..CayalahMySpace

gravatar

Seseorang yang saya sayangi (Someone I love)

I dedicated this entry to Mr Elyas Ahmad. This is all i got for you
Maaf tertulis bahasa Inggeris. Mungkin terlalu kerap menulis di Fandom Reality sampaikan terlupa niat asal. Hehe. Biarkan gambar-gambar berbicara...

Love Myspace Comments






Love Myspace Comments




Love Myspace Comments



Love Myspace Comments

gravatar

Blog Baru Versi Melayu

Assalamualaikum...para pembaca.. Blog ini merupakan rentetan blog pertama saya iaitu Fandom Reality yang menggunakan bahasa Inggeris dan Korea + Jepun sebagai bahasa pengantara. Hehe. Mungkin dah sampai masa untuk saya mencuba menulis menggunakan bahasa Melayu. Bak kata Cik Hai Kambing, bahasa melambangkan bangsa. Hehe. Walaubagaimanapun, saya mungkin akan menggunakan beberapa perkataan bahasa Inggeris yang saya tidak tahu untuk menggantikan dengan perkataan lain. Sudah agak biasa menulis secara formal, jadi agak susah menukar ke bahasa yang lebih selesa bagi para pembara. Saya suka bahasa yang mudah difahami dan santai. Mungkin saya akan lebih baik menulis pada masa hadapan. Ganbatte